ΕΡΩΤΗΣΕΙΣΠΟΛΛΑΠΛΗΣΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΒΑΡΟΣ - ΜΑΖΑ)
Quiz
- Ποιες από τις επόμενες προτάσεις είναι σωστές;
- Η αδρανειακή μάζα ενός σώματος προσδιορίζεται με τη βοήθεια (χρήση) ζυγού.
- Η βαρυτική μάζα ενός σώμαος προσδιορίζεται με τη χρήση ζυγού.
- Η μάζα ενός σώματος εξαρτάται από την τιμή της επιτάχυνσης της βαρύτητας.
- Το βάρος και η μάζα ενός σώματος είναι μονόμετρα μεγέθη.
- Το βάρος ενός σώματος μεταβάλλεται από τόπο σε τόπο στην επιφάνεια της Γης.
- Σε μια περιοχή κοντά στον Βόρειο Πόλο και σε μια περιοχή στην Ισημερινό μια ποσότητα χρυσού έχει:
- την ίδια μάζα και διαφορετικό βάρος,
- την ίδια μάζα και το ίδιο βάρος,
- το ίδιο βάρος και διαφορετική μάζα.
- Η επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια της Γης είναι gΓ = 9,8 m / s^2 ενώ στην επιφάνεια του Δία gΔ = 25,9 m / s^2. Για τα βάρη ΒΓ και ΒΔ και τις μάζες mΓ και mΔ ενός αστροναύτη στην επιφάνεια της Γης και στην επιφάνεια του Δία αντίστοιχα ισχύουν:
- ΒΔ > ΒΓ και mΔ = mΓ
- ΒΔ > ΒΓ και mΔ > mΓ
- ΒΔ = ΒΓ και mΔ > mΓ
- Σιδερένιο κιβώτιο βάρος Β βρίσκεται αρχικά ακίνητο πάνω στο έδαφος,Με τη βοήθεια γερανού ασκείται στο κιβώτιο σταθερή κατακόρυφη δύναμη Fμέτρου F = 3B / 2 και το κιβώιο ανέρχεται κατακόρυφα με σταθερή επιτάχυνση. Αν g η επιτάχυνση της βαρύτητας, τότε η σταθερή επιτάχυνση με την οποία ανέρχεται το κιβώτιο έχει μέτρο:
- 0,5 kg
- 2,5 kg
- 1,5 kg
- Δύο σώματα Σ1 και Σ2,ίσης μάζας m = 10 kg κινούνται κατακόρυφα. Στα σώματα ασκούνται κατακόρυφες δυνάμεις F1 και F2 αντίστοιχα, Το σώμα Σ1 επιταχύνεται προς τα πάνω με επιτάχυνση α1 = 2 m / s^2, ενώ το σώμα Σ2 επιβραδύνεται προς τα κάτω με επιβράδυνση μέτρου α2 = 2 m / s^2. Για τις τιμές των δυνάμεων F1 και F2, ισχύει:
- F1 = F2
- F1 > F2
- F1 < F2
- Γερανός ασκεί σταθερή κατακόρυφη δύναμη μέτρου Fσ' ένα κιβώτιο βάρους Β το οποίο αποκτά κατακόρυφη επιτάχυνση με φορά προς τα πάνω μέτρου g / 3 όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Για τα μέτρα των δυννάμεων F και Β ισχύει:
- F = 1/3 B
- F = 4/3 B
- F = 2/3 B
- Γερανός ασκεί κατακόρυφη δύναμη μέτρου F1 σ' ένα κιβώτιο, με την επίδραση της οποίας το κιβώτιο ανέρχεται κατακόρυφα με επιτάχυνση μέτρου g / 2, ;όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας.Όταν ο γερανός κατεβάζει το ίδιο κιβώτιο ασκώντας σε αυτό κατακόρυφη δύναμη F2 το κιβώτιο κατεβαίνει με επιτάχυνση μέτρου g / 2. Για τα μέτρα των F1 και F2 έχουμε:
- F1 = F2
- F1 = 3 F2
- F1 = 2 F2
- Όταν σ' ένα σώμα μάζας m ασκείται κατακόρυφη δύναμη F1τότε αυτό κινείται προς τα πάνω με επιτάχυνση α1 = g / 10, όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Σε μια χρονική στιγμή της κίνησής του ασκείται στο σώμα μαζί με την F1και μια δύναμη F2, με αποτέλεσμα το σώμα να κινείται προς τα πάνω με επιβράδυνση α2 = g / 5. Tο μέτρο της δύναμης F1είναι:
- mg
- (11/10 ).mg
- (4/5)mg
- Όταν σ' ένα σώμα μάζας m ασκείται κατακόρυφη δύναμη F1τότε αυτό κινείται προς τα πάνω με επιτάχυνση α1 = g / 10, όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Σε μια χρονική στιγμή της κίνησής του ασκείται στο σώμα μαζί με την F1και μια δύναμη F2, με αποτέλεσμα το σώμα να κινείται προς τα πάνω με επιβράδυνση α2 = g / 5. Tο μέτρο της δύναμης F2 είναι:
- (3/10).mg
- (11/10).mg
- (8/10).mg
- Ασανσέρ τη χρονική στιγμή t0 = 0 ξεκινά από την ηρεμία και κινείται προς τα πάνω με σταθερή επιτάχυνση α1 = g / 10, όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας., μέχρι την χρονική στιγμή t1. Στην συνέχεια κινείται με σταθερή επιβράδυνση μέτρου α2 με αποτέλεσμα τη χρονική στιγμή t2 = 3 t1 να μηδενιστεί η ταχύτητά του. Η επιβράδυνση του ασανσέρ είναι ίση με :
- g / 20
- g / 10
- g / 5
- Ασανσέρ τη χρονική στιγμή t0 = 0 ξεκινά από την ηρεμία και κινείται προς τα πάνω με σταθερή επιτάχυνση α1 = g / 10, όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας., μέχρι την χρονική στιγμή t1. Στην συνέχεια κινείται με σταθερή επιβράδυνση μέτρου α2 με αποτέλεσμα τη χρονική στιγμή t2 = 3 t1 να μηδενιστεί η ταχύτητά του. Αν το ύψος που ανέβηκε το ασανσέρ είναι h = 54 m και g =10 m / s^2, τότε ο ολικός χρόνος κίνησής του είναι :
- 6 s
- 18 s
- 24 s.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου