ΕΙΚΟΝΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

ΕΙΚΟΝΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 302651044769, Κινητό: 306979670724

Παρασκευή, Νοεμβρίου 12, 2021

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ - ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ

Για να γράψουμε τον συντακτικό τύπο μιας οργανικής ένωσης όταν γνωρίζουμε το κατά IUPAC όνομά της ακολουθούμε την κάτωθι διαδικασία:

Από το βασικό όνομα της οργανικής ένωσης, προσδιορίζουμε τον αριθμό των ατόμων άνθρακα της κύριας ανθρακικής αλυσίδας και τα γράφουμε σε μια ευθεία διάταξη. Η αρίθμηση της κύριας ανθρακικής αλυσίδας μπορεί να αρχίσει από το άκρο που επιθυμούμε αλλά συνήθως διαλέγουμε το δεξιό άκρο.

Γράφουμε  τις χαρακτηριστικές ομάδες, τους πολλαπλούς δεσμούς και τις διακλαδώσεις (αλκύλια ή άλογόνα) στις θέσεις της κύριας ανθρακικής αλυσίδας που προσδιορίζονται από το όνομα της οργανικής χημικής ένωσης.

Συμπληρώνουμε με άτομα υδρογόνου τις ελεύθερες μονάδες συγγενείας των ατόμων άνθρακα, ώστε το κάθε άτομο άνθρακά να έχει συνολικά 4 ομοιοπολικούς δεσμούς.

 

ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ

Ισομέρεια ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότερες ενώσεις (ισομερείς ενώσεις) έχουν τον ίδιο Μοριακό Τύπο (Μ.Τ.) αλλά παρουσιάζουν διαφορές στις ιδιότητές τους (φυσικές ή χημικές). Οι διαφορές στις ιδιότητες μπορεί να οφείλονται ή στον διαφορετικό Συντακτικό Τύπο (Σ.Τ.) (Συντακτική Ισομέρεια) ή στον διαφορετικό Στερεοχημικό Τύπο (Στερεοϊσομέρεια).

 Η Συντακτική Ισομέρεια οφείλεται στην διαφορετική διάταξη των ατόμων που αποτελούν το μόριο της ένωσης στο επίπεδο.

Η Στερεοϊσομέρεια οφείλεται στην διαφορετική διάταξη των ατόμων που αποτελούν το μόριο της ένωσης στο χώρο.

Το φαινόμενο της ισομέρειας εμφανίζεται πολύ συχνά στις οργανικές ενώσεις, αλλά εμφανίζεται και σε ανόργανες ενώσεις.

Η Συντακτική Ισομέρεια μπορεί να εμφανίζεται με τρεις μορφές: 

              Α) ισομέρεια αλυσίδας

              Β)ισομέρεια θέσης

              Γ) ισομέρεια ομόλογης σειράς.

Η Στερεοϊσομέρεια μπορεί να εμφανίζεται με δύο μορφές:

a) Eναντιοϊσομέρεια

β) Διαστερεοϊσομέρεια

Συντακτική Ισομέρεια ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότερες ενώσεις έχουν τον ίδιο μοριακό τύπο αλλά διαφορετικούς συντακτικούς τύπους.

Στερεοϊσομέρεια ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότερες ενώσεις έχουν τον ίδιο μοριακό τύπο και τον ίδιο συντακτικό τύπο αλλά διαφορετικούς στερεοχημικούς τύπους. Οι ενώσεις αυτές ονομάζονται στερεοϊσομερείς και έχουν διαφορετική διάταξη των ατόμων τους στο χώρο.

Οι οργανικές ενώσεις που παρουσιάζουν μεταξύ τους συντακτική ισομέρεια έχουν και διαφορετικούς στερεοχημικούς τύπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου