ΕΙΚΟΝΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

ΕΙΚΟΝΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 302651044769, Κινητό: 306979670724

Κυριακή, Νοεμβρίου 24, 2002

Ασκηση Β6.1η

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ/ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ/1

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ/ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ/1

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!
Είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε ένα αντικειμενικό τρόπο καθορισμού του πόσο ζεστό η κρύο είναι ένα σώμα.Αυτή τη δυνατότητα μας τη δίνει το φυσικό μέγεθος που ονομάζουμε .Η θερμοκρασία ενός σώματος είναι μέγεθος.Τη θερμοκρασία τη μετράμε με ειδικό όργανο το .Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στην ομαλή κάποιας ιδιότητας των από το οποίο είναι κατασκευασμένο.Για να μετρήσουμε την μεταβολή της θερμοκρασίας χρειαζόμαστε μία .Σήμερα χρησιμοποιούμε την κλίμακα , την κλίμακα και την κλίμακα .Η κλίμακα Κέλβιν βασίζεται στην θερμοκρασία που μπορεί να επιτευχθεί στην φύση το λεγόμενο . Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε θερμοκρασίες από το απόλυτο μηδέν. Η αλλαγή της θερμοκρασίας ενός σώματος, όταν αυτό βρίσκεται σε θερμική , μας δειχνει πως μεταφέρεται από το σώμα που έχει την μεγαλύτερη θερμοκρασία στο σώμα με τη μικρότερη θερμοκρασία.Αυτή η ενέργεια ονομάζεται . Όταν δύο διαφορετικής θερμοκρασίας σώματα έρθουν σε επαφή τότε μεταφέρεται από το σώμα με τη στο σώμα με τη μέχρι να οι θερμοκρασίες τους. Τότε λέμε ότι τα δύο σώματα είναι σε . Η μονάδα θερμότητας είναι το .Σε σύστημα ισχύει η αρχή διατήρησης της ενέργειας. Σύμφωνα με αυτή η ενέργεια απλώς μεταφέρεται ή αλλάζει . Δε δημιουργείται από το μηδέν και δεν .Η ποσότητα της θερμότητας που ένα σώμα έιναι ανάλογη με την του σώματος, είναι ανάλογη με την του σώματος και εξαρτάται από το του σώματος.Τα μικροσκοπικά σωματίδια από τα οποία αποτελούνται τα σώματα και διατηρούν τις φυσικές και τις χημικές τους ιδιότητες, λέγονται . Συνήθως είναι τα μόρια του σώματος ή τα άταμα ή ιόντα.Στα αέρια οι δομικοί λίθοι κινούνται διαρκώς με τρόπο προς κάθε κατεύθυνση.Η κίνηση αυτή ονομάζεται κίνηση .
Στα υγρά οι δομικοί λίθοι κινούνται, αλλά με λιγότερο τρόπο, περίπου σαν να γλιστρούν το ένα επάνω στο άλλο. Στα στερεά οι δομικοί λίθοι κινούνται σε μικρές γύρω από σταθερές θέσεις. Αυξάνοντας τη θερμοκρασία ενός σώματος, αυξάνεται η κινητική ενέργεια των δομικών λίθων του. Αυτή την εσωτερική κινητική ενέργεια, που εμείς δε βλέπουμε , την ονομάζουμε . Όσο είναι η θερμοκρασία ενός σώματος τόσο θα είναι και η κινητική ενέργεια των δομικών λίθων του.Άν και η θερμότητα ενός σώματος εξαρτάται από τη του, δηλαδή από τον αριθμό των δομικών λίθων του, η θερμοκρασία του εξαρτάται από την ενέργεια του κάθε μορίου χωριστά. Η θερμική ενέργεια εξαρτάται από την και από την του σώματος.Για αυτό η θερμική ενέργεια ενός παγόβουνου είναι από αυτή που έχει ένα κάρβουνο. Το άθροισμα της κινητικής και της δυναμικής ενέργειας των δομικών λίθων ονομάζεται ενέργεια του σώματος.Με βάση την αρχή διατήρησης της ενέργειας ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής περιγράφει τι συμβαίνει σε ένα δοχείο που κλείνεται με εμβολο και περιέχει θερμενόμενο αέρα και μας λέει ότι η θερμότητα που ισούται με το άθροισμα της του αέρα και του έργου της που ασκεί ο αέρας στο έμβολο.Πολλά στερεά όταν θερμαίνονται και όταν ψύχονται . Η γραμμική διαστολή των στερεών είναι με τη μεταβολή της θερμοκρασίας, είναι με το αρχικό μήκος του σώματος και εξαρτάται από το κατασκευής του σώματος. Η του όγκου των υγρών κατά τη θέρμανσή τους είναι με τη μεταβολή της θερμοκρασίας είναι με τον αρχικό όγκο του υγρού και εξαρτάται από το είδος του υγρού. Προσφέροντας θερμότητα τα μόρια παίρνουν κινητική ενέργεια ταλαντώνονται με μεγαλύτερο και μεταξύ τους.Δυνάμεις διαστολής ονομάζονται οι δυνάμεις που ασκούνται από ένα σώμα, όταν αυτό . Διμεταλλικό έλασμα είναι μια κατασκευή από δύο εφαπτομενα κομμάτια μετάλλων με μεγάλη διαφορά στο συντελεστή γραμμικής διαστολής α, που χαρακτηρίζει το ένα υλικό. Άν το έλασμα αυτό θερμανθεί, προς την πλευρά του μετάλλου που διαστέλλεται περισσότερο.Αυτή η ιδιότητα καθιστά τα πολύ χρήσιμα στην κατασκευή θερμοστατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου